Bilder från Borneo - Sarawak
Del 1  Del 2  Del 3  Del 4
Bilderna är från en resa 1990 till provinserna Sarawak och Sabah, vilka båda ligger på den del av Borneo (på malajiska Kalimantan) som tillhör Malaysia. Från 1997 till juni 2009 fanns det på denna webbplats bara fem bilder från denna resa. Nu finns det här 50 bilder av c:a 300 tagna och alla nyinlästa i juni 2009. Samtliga bilder, fördelade på fyra sidor, går att se i större format genom att klicka på bilderna nedan.

Istana står det på grässlänten till detta lilla palats vid Sarawakfloden i Sarawaks huvudstad Kuching. Ordet är malajiska (Bahasa Malaysia) och betyder helt enkelt palats. Palatset är den officiella bostaden för delstatsöverhuvudet för Sarawak. Ursprungligen byggdes palatset av engelsmannen Charles Brooke som en bröllopsgåva till sin blivande fru. Familjen Brook utgjorde de s.k. vita rajorna som med brittiska Borneo Company styrde norra Borneo från 1840-talet. Först 1946 blev Sarawak och Sabah brittiska kronkolonier för att 1963 bli fria och ingå i den Malayiska federationen.

Dessa småbåtar, liksom den på bilden ovan, är taxibåtar som trafikerar floden inom Kuching. På ena båten ses den malaysiska flaggan.

Affär i Kuching.

Kafé i Kuching.

Lördagsmarknad i Kuching.

Lantlig affär längs floden på väg med båt till Bako nationalpark, som ligger ute vid havet några mil nordost om Kuching.

Strand under ebb i nationalparken. I Bako finns enklare övernattningshus. Samtliga följande bilder på denna sida är från Bako nationalpark.

Krabbmakaker finns det gott om. De har vant sig vid alla besökare och det gäller att hålla i frukostmackan ordentligt så att den inte försvinner ur handen.

Till Bako hör områden med mangrove. Andningsrötterna som ses sticka upp nu när det är ebb täcks av vatten vid flod.

Kanske ett ställe för en robinsontillvaro, fast efter Robinson men före de s.k. robinsontävlingarna i televisionen.

Växt tillhörande ingefärsfamiljen, Zingiberaceae.

Orm på en sten i djungeln som hör till nationalparken.

En art av många kannväxter, populärt kallade köttätande växter. Växten lockar med doft till sig insekter som sedan faller ned i kannan där de sakta löses upp i en klibbig vätska och ger näring till växten. Kannan utvecklas bara om växten har näringsfattig jord, något som man måste tänka på om man försöker få växten att utveckla kannor i växthus.

Ebb en sen eftermiddag i nationalparken.
Del 1  Del 2  Del 3  Del 4
Hemsidan